Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Edukacija žena sa invaliditetom o njihovim pravima - | K-013 Portal

PANČEVO: Edukacija žena sa invaliditetom o njihovim pravima

zene sa invaliditetom, pancevo, edukacija

Udruženje distrofičara Južnobanatskog okruga organizovalo je u Pančevu obuku za žene sa invaliditetom čiji je cilj da ih osnaži u donošenju odluka i ostvarivanju prava koja se odnose na reproduktivno zdravlje i život bez nasilja u porodici.

Obuka je deo programa "Mi odlučujemo" koju sprovode Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom "Iz kruga Vojvodina" iz Novog Sada i Kancelarija populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Arhitektonske barijere, razne vrste prepreka u pristupu institucijama i ustanovama neki su od problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom.

Mapiranje prepreka, angažovanje u njihovom otklanjanju sa posebnim akcentom na osnaživanje u donošenju odluka koje se odnose na reproduktivno zdravlje i život bez nasilja ciljevi su obuke koja je za njih organizovana u Pančevu.

"Veliki broj žena sa invaliditetom naročito u manjim mestima su nevidljive, nisu upoznate sa svojim reproduktivnim pravima. Na ovakvim edukacijama one se upoznaju sa svojim pravima i osnažuju se da samostalno donose odluke o reproduktivnom zdravlju, a takođe i da su vredne kao žene, majke, supruge", rekla je Dušica Petrović, predavač i predsednica udruženja osoba sa invaliditetom "Srna" iz Raške.

Na obukama se procenjuje i šta je neophodno obezbediti u lokalnoj samoupravi što će koristiti osobama sa invaliditetom.

"Tako smo na primer u nekim opštinama postavili rampu na ulazu u zdravstvenu ustanovu ili smo inicirali zakazivanje pregleda preko SMS-a. Negde smo inicirali i izmeštanje ginekološkog odeljenja sa sprata u prizemlje, kao i postavljanje daktilnih tabli, kako bi slepe žene mogle da pročitaju i informišu se", navela je Veronika Mitro, programska menadžerka organizacije za podršku ženama sa invaliditetom "Iz kruga Vojvodine".

Neke od akcija odnosile su se i na nabavku hidrauličnih ginekoloških stolova.

Žene sa invaliditetom suočavaju se sa predrasudama kada su u pitanju pravo na partnerstvo i roditeljstvo. Istaknuto je i da su često žrtva nasilja u porodici uključujući i neke oblike sa kojima se druge žene ne suočavaju kao što su izolacija, uskraćivanje pomagala i lekova.

Zastupnica Udruženja distrofičara Pančeva Slađana Radenković navodi da je nasilje nad ženama sa invaliditetom sklonjena tema ili se podrazumeva da se ne dešava.

"Ali ima ga, i mi ovim putem želimo da osnažimo zastupnice naših organizacija da kasnije one mogu da prenesu iskustva sa ove obuke svojim korisnicama", rekla je Radenković.

Obuka kojoj su prisustvovale žene iz pet Južnobanatskih udruženja invalida deo je programa "Mi odlučujemo" koji sprovode Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom "Iz kruga Vojvodine" i Kancelarija populacionog fonda Ujedinjenih Nacija.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.