Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održana konstitutivna sednica: Zeleno-levi front nije podržao kadrovska rešenja skupštinske većine - | K-013 Portal

Održana konstitutivna sednica: Zeleno-levi front nije podržao kadrovska rešenja skupštinske većine

zeleno-levi front pancevo, konstitutivna sednica, skupstina grada panceva, pancevo, k-013

Danas je održana konstitutivna sednica Skupštine Grada Pančeva. Nakon dnevnog reda sa čijim su sadržajem odbornici i odbornice bili blagovremeno i u Poslovnikom predviđenom roku upoznati, novoizabrani Predsednik Skupštine Tigran Kiš je predložio dopunu dnevnog reda za čak 14 tačaka, pozivajući se na član 73.

Odbornici i odbornice su tako, osim za predsednika Skupštine, zamenika predsednika Skupštine, sekretara i zamenika sekretara, birali i gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove veća, sa čijim su šturim biografijama upoznati na samoj sednici.

Primer dobre prakse bio bi blagovremeno poslat materijal svim odbornicima i odbornicama koji se tiče izbora za važne političke funkcije, ali očigledno je ovim potezom trasiran i rad budućih skupštinskih zasedanja koja ne reprezentuju vrednosti parametararizma.

Za zamenika predsednika Skupštine izabran je Goran Milošević iz redova Socijalističke partije Srbije, za gradonačelnika Pančeva ponovo je izabran Aleksandar Stevanović, dok će njegov zamenik biti Predrag Stojadinov, dosadašnji direktor JKP "Mladost". Gradsko veće činiće: Katarina Banjai, Tatjana Božić, Darko Ješić, Sanja Patalov Stojadinović, Nestor Josivljević, Branislav Raketić i Vladislava Maksimović.

"Zeleno-levi front nije podržao ova kadrovska rešenja skupštinske većine. Protivimo se izboru Tigrana Kiša, njegovog zamenika i gradonačelnika Pančeva koji u svom izlaganju nije izneo program rada, već je navodio projekte koji su urađeni ili započeti u prethodnom mandatu. Osvrnuvši se na nedavni protest meštana Kačareva ugroženih od strane neadekvatnog poslovanja privatne farme svinja, gradonačelnik je izjavio da će "vlast meriti da li je ugroženo zdravlje ljudi i da je neka aktivistkinja dolazila i donosila zapisnike koje bi posle mogla da šeruje na mrežama"(!?) Tvrdio je tako da su za vreme od kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast, rubna naselja uređena (Zeleno-levi front bi ga ovom prilikom podsetio na Zlatiborsku ulicu koja nema asfalt, struju, kanalizaciju i čijim stanovnicima se u neposrednoj blizini kuća nalazi nebezbedan pružni prelaz) i istakao da bi Srbija bila protektorat da nije Vučića. Obavestio nas je i da je programom javno-privatnog partnerstva, potpisanog u avgustu 2020. godine, urađeno 120-130 ulica (nešto kasnije izjavio "preko 100") i obećao kanalizaciju za preko 30.000 stanovnika, time priznavši da skoro četvrtina građana nema kanalizaciju 21. veku. Takođe je u njegovom mandatu obezbeđeno 300 novih mesta u vrtićima, urađeno 20 kilometara atarskih puteva i utrošeno 600 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija", kaže za K-013 portal Tamara Maksić iz Zeleno-levog Fronta. 

Maksić je u svom prvom obraćanju istakla zbog čega će glasati protiv predloga, konkretno za predsednika Skupštine, ističući da kada su nepristrasnost i transparentnost devalvirane, jasno je da ne postoji težnja za unapređenjem kvaliteta skupštinske debate i da suština predloga koji dolaze iz redova pozicije nije da li je to njihov najbolji izbor, već da li je najbolji izbor neko koga pamtimo po onemogućavanju skupštinskih prenosa. Današnjoj konstitutivnoj sednici jesu prisustvovali mediji, ali zato materijal sa iste još nije na portalu, iako je gospodin Kiš svojevremeno definisao javnost sednice kroz dostupnost materijala, a ne nužno televizijskim prenosima sednica, što građanima nedvosmisleno pruža sveobuhvatni doživljavaj rada najvišeg zakonodavnog tela u njihovom gradu i načina na koji se donose odluke o tome kako će Pančevo izgledati, kako će funkcionisati i kako će se razvijati Ili urušavati.

Zeleno-levi front ima dve odbornice u Skupštini Grada Pančeva i to su Isidora Tornjanski i Tamara Maksić, koje će u nastavku svog institucionalnog delovanja predstavljati i braniti interese svih građana i građanki, redovno ih izveštavati o donetim odlukama i tumačiti iste i biti na raspolaganju za sve probleme iz nadležnosti javne uprave na koje žele da ulažu, što ih ovom prilikom pozivamo i da učine. Samo aktivnim učešćem građana možemo vršiti pritisak na vlasti da sprovode inicijative u interesu građana i sprečavati štetne projekte.

"Apelujemo ovom prilikom i na predstavnike vlasti da ne vrše zloupotrebe Poslovnika o radu Skupštine Grada Pančeva, pridodajući na samoj sednici dopune dnevnog reda tačkama kojima se biraju veoma važne političke funkcije kao što je to funkcija gradonačelnika, na način na koji je to danas učinjeno. Gradonačelnik koji se može pohvaliti silnim projektima, ne bi trebalo da se plaši rasprave o svom izboru na osnovu dostavljenog materijala na način koji Poslovnik propisuje", zaključila je Maksić.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.