Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Centar političke korupcije i moralne propasti: Razotkrivena opasna južnobanatska bot mašinerija - | K-013 Portal

Centar političke korupcije i moralne propasti: Razotkrivena opasna južnobanatska bot mašinerija

južnobanatska bot mašinerija, politička manipulacija, društvene mreže, pančevačka preduzeća, botovi, lažni identiteti, politička propaganda, pancevo

Poslednjih dana, na internetu se pojavio dokument koji navodno sadrži spisak ljudi iz cele Srbije koji su otvorili naloge na društvenim mrežama ili koriste svoje lične naloge za botovanje u korist vladajuće stranke.

Prema informacijama iz tog dokumenta, više od 850 naloga na društvenim mrežama Twitter, Facebook, Instagram i TikTok pripada takozvanim "južnobanatskim botovima".

Proverom ovih naloga, utvrdili smo da velika većina otvoreno podržava vladajuću stranku tako što šeruje objave funkcionera vladajuće partije, kritički piše prema opoziciji i postavlja propagandne materijale vladajuće partije za profilne  i cover fotografije i sl.

Nažalost, ova manipulacija društvenim mrežama nije ništa novo. Međutim, brojnost ovih naloga i njihovo povezivanje sa javnim institucijama dodatno pojačava razočaranje u sistem. Kako se može očekivati da ove institucije pružaju objektivne usluge i deluju u javnom interesu kada su njihovi zaposleni duboko upleteni u propagandu i manipulaciju?

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se nakon pretrage imena sa spiska došlo do saznanja da se deo botova nalazi među zaposlenima u pančevačkim institucijama kao što su Dom omladine Pančevo, Dom zdravlja Pančevo, Gerontološki centar, Turističkoj organizaciji Pančevo, među sportskim radnicima, narodnim poslanicima, zaposlenima u JKP Higijena Pančevo...

Ove organizacije bi trebalo da služe građanima, pružajući im podršku i usluge, budu stubovi javne podrške ali umesto toga, one su očigledno postale leglo propagande, političke instrumentalizacije, uporišta političke manipulacije i nepoštenosti.

Kada zaposleni u javnim institucijama ili preduzećima koriste svoje radno vreme za botovanje u korist vladajuće stranke, to dovodi u pitanje njihovu profesionalnost i objektivnost u obavljanju svojih dužnosti. Javne institucije treba da budu nepristrasne i da služe interesima svih građana, a ne da se politički angažuju na ovakav način.

Ovo otkriće je šokantno iz nekoliko razloga. Prvo, manipulacija društvenim mrežama kako bi se kontrolisala javna percepcija i izazvala podrška određenoj političkoj stranci predstavlja direktno narušavanje demokratskih načela.  Društvene mreže bi trebalo da budu prostor za slobodnu razmenu mišljenja i ideja, ali umesto toga, one su ovde zloupotrebljene za propagandu.

Dodatni šokantni aspekt ove priče je upotreba lažnih identiteta, gde neki od vlasnika bot naloga koriste suprotni pol kako bi prikrili svoje tragove. Ovo je izdaja transparentnosti i nepoštovanje građana koji imaju pravo da znaju ko stoji iza političkih poruka koje konzumiraju na društvenim mrežama. To je varka koja oslikava moralnu propast i manjak hrabrosti kod onih koji su spremni da gaze preko demokratskih principa zarad svoje sebične koristi.

Politizacija društvenih mreža putem korišćenja botova za širenje propagande ugrožava integritet demokratskog procesa i može manipulisati javnim mnjenjem. Javnost mora biti svesna ovakvih manipulativnih aktivnosti i razvijati kritičko razmišljanje prilikom konzumiranja političkih poruka na internetu.

Otkriće južnobanatske bot mašinerije je samo vrh ledenog brega. Potrebno je dalje istraživanje i preduzimanje adekvatnih mera kako bi se sprečila zloupotreba društvenih mreža i obezbedila sloboda izražavanja za sve građane.

Društvene mreže moraju hitno preduzeti konkretne mere za detekciju i eliminaciju botova i lažnih profila, a pravosudni organi trebaju pokrenuti temeljne istrage i kazniti odgovorne za zloupotrebu javnih institucija.

Održavanje demokratskih vrednosti zahteva napore svih nas kako bi se osiguralo da internet ostane prostor za otvorenu i iskrenu komunikaciju, a ne poligon za manipulaciju i dezinformacije.

BONUS VIDEO:

bonus video pancevo kamera uzivo live srbija panoramska kamera max info livestreamPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city