Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MUP: Održan prvi sastanak grupe za uspostavljanje sistema prenosa hitnih informacija građanima - | K-013 Portal

MUP: Održan prvi sastanak grupe za uspostavljanje sistema prenosa hitnih informacija građanima

radna grupa, mup, sistem za prenos hitnih informacija od opasnosti od elementarne nepogode

Na prvom sastanku Posebne radne grupe za uspostavljanje sistema za prenos hitnih informacija o opasnosti od elementarne nepogode ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić je danas izjavio da će primena tog sistema smanjiti rizike po život i imovinu građana Srbije.

„Tradicionalni sistemi javnog uzbunjivanja nisu u mogućnosti da sami adekvatno odgovore potrebama građana i izazovima modernog vremena, zbog čega smo odlučili da i Srbija, po ugledu na druge države koje imaju sličan sistem za prenos hitnih informacija građanima, unapredi postojeći sistem i time omogući stanovništvu da blagovremeno preduzme odgovarajuće mere zaštite“, rekao je Gašić.

Posebna radna grupa za uspostavljanje sistema za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće, formirana je po nalogu Gašića, a predsedava Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra, načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sistem za prenos hitnih informacija građanima omogućiće slanje na sve mobilne uređaje u okviru neke definisane teritorije zvučnog signala praćenog tekstualnim upozorenjem i instrukcijom o postupanju, u kombinaciji sa sirenama za uzbunjivanje i porukama koje emituju mediji. Tako bi informacija stigla do najvećeg broja ljudi.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović je istakao da je današnjim sastankom počeo rad na pripremi i realizaciji tog sistema.

„Cilj je da se omogući istovremeni prenos poruka svim građanima koji su na području zahvaćenom elementarnom nepogodom ili tehničko-tehnološkom nesrećom“, rekao je on.

„Postoje različiti načini da se ovo uradi u saradnji s telekomunikacionim operatorima, korišćenjem SMS-poruka ili CBS-sistema, a krajnji cilj je da pomognemo da građani budu blagovremeno informisani o raznim pojavama opasnosti, nepogoda i nesreća“, naveo je Jovanović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS