Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od sutra u Hrvatskoj dozvoljeni svinjokolji, uz posebne mere kontrole - | K-013 Portal

Od sutra u Hrvatskoj dozvoljeni svinjokolji, uz posebne mere kontrole

svinjokolj,dozvola,afrička kuga

Od sutra u Hrvatskoj mogu da počnu svinjokolji uz posebne mere kontrole u odnosu na afričku kugu svinja, odlučilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Kako se navodi, u Službenom listu EU danas je objavljena Uredba po pitanju posebnih mera kontrole u odnosu na afričku kugu svinja, koja stupa na snagu sutra, kao i novo rešenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Navedenom uredbom, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu ZONU III., koja uz obvezni dalji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svežeg mesa koje potiče iz pomenute zone.

Od najavljenih promena iz Ministarstva naglašavaju mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gde se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.

Meso, navodi se, koje potiče od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će da se plasiraju na tržište kao sveže meso isključivo na području Hrvatske, prenela je Hina.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS