Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kurti: Srbija nastavlja put metodama ruskog predsednika Putina - | K-013 Portal

Kurti: Srbija nastavlja put metodama ruskog predsednika Putina

aljbin kurti, nikola sandulovic

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je danas Srbiju da akcijama s početka nove godine, uključujući hapšenje građana Kosova i prebijanja srpskih političara koji misle drugačije, nastavlja put korišćenja metoda ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je na sednici Vlade Kosova rekao da je godina počela dobrim vestima za Kosovo, uključujući liberalizaciju viza, ali je dodao da se uprkos promena i ove godine „pokazuje da je stari komšija sve lošiji“.

Kao primer je naveo hapšenje dvojice državljana Kosova i prebijanje srpskog opozicionog političara Nikole Sandulovića.

„Srbija nije opasnost samo za Balkan, već i za njene građane. To je slučaj sa liderom srpske opozicije Nikolom Sandulovićem. Srpska država ga je, osim što ga je pretukla, optužila i za izazivanje mržnje nakon što se poklonio pred grobom sedmogodišnje Blerine Jašari, koju su ubile srpske snage. Nedemokratski načini i ponašanje odražavaju ono što se dešava u Srbiji. Srbija nastavlja put sa Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Srbija se kreće u suprotnom smeru od obaveze prema Osnovnom sporazumu o putu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, i sve je udaljenija od vrednosti EU i evropskih i evroatlantskih integracija, koje po njegovoj oceni, čak i teoretski sve manje potvrđuje.

Kurti je govorio o hapšenju bivšeg pripadnika OVK Hasana Dakaja u Srbiji 5. januara, rekavši da se pored njega u zatvoru nepravedno drže još dva državljana Kosova, za koje je Ministarstvo pravde tražilo njihovo izručenje, ali nije dobilo odgovor.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS