Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kurti naložio da katastar upiše 24 hektara na ime manastira Visoki Dečani - | K-013 Portal

Kurti naložio da katastar upiše 24 hektara na ime manastira Visoki Dečani

aljbin kurti, manastir visoki decani

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je danas da je kosovska vlada naložila Katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda o vlasništvu manastira Visoki Dečani nad parcelom od 24 hektara, objavio je portal KosSev.

Zemljište će biti upisano na ime Visokih Dečana, skoro osam godina nakon donošenja odluke Ustavnog suda Kosova.

Iz manastira Visoki Dečani naveli su za KosSev da će svoj odgovor dati tek kada budu dobili posedovni list o vlasništvu nad 24 hektara zemlje na koju se odnosi presuda Ustavnog suda.

Nakon 16 godina dugog sudskog procesa kosovski Ustavni sud je pre osam godina potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Uprkos brojnim zahtevima ambasadora zemalja sa Zapada, SPC i Eparhije raško-prizrenske, Opština Dečane je do sada odbijala da zemlju uknjiži u katastar.

Predstavnici kosovske vlasti, ne samo da nisu zahtevali od lokalnih da ispune svoju obavezu, već su čak javno iskazivali neslaganje sa presudom, preispitujući njen legitimitet, uz navode da je zemljište dodeljeno manastiru za vreme Miloševićeve vlasti.

Prištinski mediji su proteklih dana objavili da je kosovska vlada pristala na primenu presude, jer je reč o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu.

Kosovo je u maju 2022. godine predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Ova institucija je od kosovskih vlasti tražila sprovođenje odluke Ustavnog suda o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, ali i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Država Srbija je 1997. godine vratila 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara koliko je manastir imao do tada, čini ukupno oko 55 hektara zemljišta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS