Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KRIK: Izraelac Tal Hanan fabrikovao priču o Đilasovim računima na Mauricijusu - | K-013 Portal

KRIK: Izraelac Tal Hanan fabrikovao priču o Đilasovim računima na Mauricijusu

mauricijus, dragan djilas, afera, srbija, krik

Iza „afere Mauricijus“, odnosno tvrdnji provladinih medija i predstavnika vlasti da opozicioni lider Dragan Đilas ima račune na tom ostrvu, stoji Izraelac Tal Hanan, koji se iz senke bavi nameštanjem izbora širom sveta tako što proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata, objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kampanja protiv Đilasa pokrenuta je u martu 2021. godine, nedugo posle hapšenja pripadnika grupe Veljka Belivuka, osumnjičenih za najteža krivična dela, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio lidera Stranke slobode i pravde da ima tajne bankovne račune u ostrvskoj državi Mauricijus i u Švajcarskoj.

Iako je protiv Đilasa vođena žestoka kampanja u medijima, istraga nije pokrenuta. Jedini postupak pokrenuo je sam Đilas, koji je podneo krivičnu prijavu protiv predstavnika vlasti i novinarke i urednika Večernjih novosti, tvrdeći da su falsifikovali papire o njegovim računima, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da je Tal Hanan sačinio izveštaj o nepostojećim Đilasovim računima u decembru 2020. godine, nepuna četiri meseca pre nego što je javno objavljen u Srbiji.

Taj dokument, koji je na televiziji pokazivao ministar finansija Srbije Siniša Mali, po formi izgleda gotovo identično kao drugi izveštaj do kojeg su novinari došli, a koji je Hanan sastavio o jednom biznismenu iz Mongolije.

Dve osobe koje poznaju Hananove poslove potvrdile su novinarima da se on nalazi iza izveštaja o navodnim Đilasovim računima, navodi KRIK.

Hanan je ranije dovođen u vezu sa prodajom falsifikovanih dokumenata o bankovnim računima. Protiv njega je zbog toga vođena istraga u Švajcarskoj, ali je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

I u slučaju u Srbiji objavljeni su netačni podaci, budući da računi na Mauricijusu i u Švajcarskoj nisu postajali, piše KRIK u tekstu koji se može naći na linku: https://www.krik.rs/pozadina-afere-maricijus-izraelski-eksperti-za-dezinformacije-i-lazni-racuni/.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.