Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crni beli luk iz Banatskog Novog Sela - | K-013 Portal

Crni beli luk iz Banatskog Novog Sela

crni luk, beli luk, banatsko novo selo

Malo poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela pravi neobičan proizvod crni beli luk. Ova namirnica, koja je obavezna u kuhinji Dalekog Istoka, kod nas se retko koristi, a izuzetno je zdrava. Proizvođači tek upoznaju tržište sa njom, uglavnom na sajmovima hrane.

Za Bogatinčeviće sve je počelo pre dve godine, kada su odlučili da prave crni beli luk i ponude nešto novo i interesantno kupcima. Proizvod se dobija od običnog belog luka, procesom fermentacije u posebno dizajniranoj mašini.

“Ta mašina proizvodi određenu temperaturu i kontroliše vlažnost vazduha. Na osnovu toga, posle nekih 20-ak dana, dolazi do neke Malardove reakcije, koja izaziva da taj beli luk pocrni”, objašnjava Predrag Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.

Crni beli luk je pun antioksidanasa i minerala, veoma zdrav i koristi se u sirovom obliku. Ne preporučuje se termička obrada, jer tada gubi hranljiva svojstva.

“Preporučujemo ga u nekim kombinacijama sa gotovim pastama, u salatama, a može kao što smo i mi izveli varijantu sa medom i orasima, što je neka vrsta vitamisnkog bustera za dobro jutro”, navodi Predrag Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela.

Ukus je pomalo nedefinisan, kombinacija slatkastog, gorkog i kiselog, ali je lakši za želudac od običnog belog luka i nakon konzumiranja ne ostaje neprijatan zadah.

“Ja, čovek koji kuburi sa visokim pritiskom, sam ovim crnim belim lukom smanjio te probleme. Zato ću reći i da je možda priča o crnom belom luku pomalo lekovita", kaže Božidar Zejak, iz Banatskog Novog Sela.

Bogatinčevići tek osvajaju tržište, jer ljudi nisu još ni čuli za specifičan proizvod. Imaju ponude od nekih prodavnica zdrave hrane i planiraju da prošire proizvodnju, koja je za sada 300 kilograma na godišnjem nivou.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.