Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Porodica i obaveze - kako organizovati selidbu ako imate decu ili kućnog ljubimca - | K-013 Portal

Porodica i obaveze - kako organizovati selidbu ako imate decu ili kućnog ljubimca

porodica, selidba, selidba beograd

Svaki početak često predstavlja izazov i radost, ali nas u isto vreme i ostavlja pomalo nervoznim i uplašenim. Novi stan, kuća, poslovni prostor, primer su promena koje su sveže, ali istovremeno stresne.

Nije lako organizovati sve svoje i poneti sa sobom. Često se otkrivaju stvari koje nismo ni znali da imamo, ali i pojave one koje smo godinama tražili.

Ukoliko planirate preseljenje, a pritom imate decu ili kućnog ljubimca, pred vama je još jedan dodatan izazov. Decu i kućnog ljubimca treba zabaviti, i učiniti da selidba ne utiče na njih i ne oduzme pažnju koju im treba posvetiti. Zbot toga organizacija selidbe mora biti osmišljena ranije, ali i vid zabave kojim ćete okupirati vaše najmlađe članove porodice.

Napravite plan selidbe

Deluje pomalo dosadno, ali napisati redosled stvari koje treba obaviti nimalo nije loša ideja. Selidbe često iziskuju stvari koje nemate u svom domu a to su streč folija, kutije, pucketava zaštita. Sve ovo potrebno vam je da stvari obezbedite na pravi način pa je kupovina ovih dodataka prva na listi pre same akcije pakovanja.

Pakovanje takođe iziskuje određen plan pa je poželjno podeliti stvari u određene grupe. Često ljudi selidbu organizuju po sobama pa na taj način i grupišu kutije gde se sortiraju stvari. Ova metoda nije samo zgodna zbog pakovanja, već i zbog raspakivanja stvari, jer ćete tako uštedeti vreme i olakšati selidbu. Ovo zahteva obeležavanje kutija, a ono može biti zabavno i kreativno pa se ova stavka ostavlja vama kao domaći zadatak.

Smislite kako da zabavite svoje najbliže

Deca i kućni ljubimci zahtevaju vreme koje im treba posvetiti, pogotovo ako su mali. Pažnja im često nije jača strana pa je najbolje da smislite više aktivnosti koje će im biti deo svakodnevice tokom čitavog procesa preseljenja. Razmislite koje to igre najviše vole vaša deca, koje igračke su omiljene i neka one ostanu nespakovane i na raspolaganju. Isto važi i za igračke vašeg  ljubimca. Napravite pauzu i izađite napolje da prošetate psa ili macu i neka sa vama pođu i vaši mališani. Odlazak u park uvek je zabavan, i kao pauza od selidbe učiniće da na trenutak zaboravite na svoje obaveze i da se fino opustite.

Kada ponestane energije za igre i igračke možete obradovati svoju decu omiljenim crtanim filmom ili emisijom. Još jedna sjajna ideja jeste da učinite da se osećaju korisnim a opet da im priredite zabavu tako što ćete predložiti da i oni učestvuju u pakovanju. Možete im predložiti da obeležavaju kutije sa stvarima tako što će crtati ono što se u njima nalazi. Ovo može biti zabavno za sve, i učiniće pakovanje manje zamornim, pogotovo kada nosite kutije na kojima su izrazi kreativnosti vaše dece.

Rešite se nepotrebnih stvari

Tek kada planiramo generalno čišćenje ili selidbu primećujemo koliko stvari može stati u mali prostor. Stvari je uvek više nego što ste mislili da ih ima, pa i onih koje nisu nimalo potrebne. Uvek je najbolje rešiti se svih nepotrebnih stvari koje gotovo da nikad ne koristimo. Ponekad one mogu da budu kao uspomene ili stvaraju nostalgiju, ali činjenica je da samo zauzimaju prostor. Sve ono što se ne koristi a upotrebljivo je možete nekom pokloniti, a beskorisno odložiti za otpad.

Verovatno je u domu prisutna i izvesna količina igračaka sa kojom se deca odavno ne igraju. Kada planirate pakovanje ovih stvari budite pažljivi jer deca često znaju da požele one igračke sa kojima se ne igraju kada znaju da im sledi odlaganje. Uvek sačuvajte igračke koje su im bile najdraže i sa kojima su se često igrali, ostalog se rešite, ali na suptilan i diskretan način.

I na kraju - pakovanje

Za konačnu akciju pakovanja potrebno je da budete naoružani smirenošću. Stvari ne ispadnu uvek idealne, pa i za to treba biti spreman. Nekad je korisno angažovati i profesionalce pa selidbe Beograd mogu dati premere kako pomoć može da se uklopi sa vašim željama. Promenu i njen dolazak osećaju svi, pa zabava za decu i ljubimce možda neće biti dovoljna. Nije loše u tom slučaju imati plan B, baku ili deku na brzom biranju ili prijatelja koji bi mogao da “uskoči”.

Što se tiče pakovanja samih stvari, bitno je da lomljive i stvari koje se mogu oštetiti dobro zaštitite. Komade nameštaja dobro oblepite streč folijom i sve ono što se može okrznuti. Bez obzira da li selidbu organizujete sami ili imate pomoć, put od stana ili kuće do prevoza može biti prilično opasan za vaše dragocenosti.

Sve ono što je stakleno ili lomljivo pre pakovanja u same kutije ii torbe, treba da bude dobro zaštićeno. Ništa manje bitno nije ni da sve one kutije koje su pune stvarima koje su vam najpotrebnije i koje svakodnevno koristite, stavite poslednje u prevoz da bi bile prve raspakovane i spremne za upotrebu u svakom trenutku.

Još jedna stvar bez koje nećete moći…

Pripremite obroke za svaki dan dok traje proces preseljenja. Kako će vam ruke tih dana biti pune posla, pripremite ranije poslasticu ili omiljeni kolač za vaše mališane. Možete naručiti hranu ali omiljena domaća užina je uvek dobrodošla između pakovanja kutija. Ovo će obradovati decu, pogotovo jer su slatkiši jedna od omiljenih poslastica svakog mališana.

Svi ovi mali, ali i veliki saveti pomoći će vam da lakše organizujete selidbu, ali i vreme vaše dece. Dobra hrana, igre za decu i njihovo učestvovanje u selidbi, učiniće da se osećaju bitno, pomalo odraslo ali i naučiti ih da ovaj događaj nije ništa strašno, i da se lakše obavlja u timu. Kada odrastu, selidba im sigurno neće teško pasti, a nije ni čudo jer iskustvo ovog važnog događaja -  već su doživeli.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS