Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako pronaći posao online? - | K-013 Portal

Kako pronaći posao online?

kako pronaci posao online, online posao, kako pronaci posao

Rad kod kuće sa sobom donosi pregršt benefita, a samo neki od njih su fleksibilno radno vreme, ušteda za održavanje automobila i troškova prevoza i hrane, kao i stvaranje stabilnih pasivnih prihoda.

Međutim, kako pronaći posao online? U narednim redovima navešćemo nekoliko platformi, ali i najvažnijih saveta kojih bi se trebalo pridržavati ukoliko tragate za poslom iz snova!

Online posao iziskuje veštine

Rad kod kuće zahteva određene sposobnosti. Pre svega, kako ćete radno vreme mahom provoditi za računarom, informatička pismenost se nameće kao ključna stavka. Od osnovnih kompjuterskih operacija (instaliranje programa) do nešto složenijih (svakako onih koje budući posao iziskuje), vaše znanje mora biti na zavidnom nivou. Online poslovi će dalje od vas zahtevati organizaciju vremena, dobre komunikacijske veštine ali i razvijen timski duh i mnoge druge sposobnosti. Zato prvenstveno treba razmotriti da li ispunjavate sve kriterijume da uplovite u svet digitalnog poslovanja.

Ponuda je raznovrsna 

Od upravljanja veb-sajtom, vođenja profila na društvenim mrežama, prodaje, marketinga, dizajniranja pa sve do prevođenja tekstova – na internetu se nalazi neverovatno široka paleta zaposlenja. Stoga je vrlo važno da na početku razmislite o svojim sposobnostima, te da se u skladu sa istim bacite u kasniju potragu. Primera radi, ukoliko vam pisanje zanimljivih tekstova ili skečeva ide od ruke, onda će posao copywriter-a ili content kreatora biti idealan za vas. Naša preporuka je da sve svoje talente ispišete na jedan papir, te da ocenama od 1 do 5 objektivno ocenjujete stepen sposobnosti. Kasnije, osobine sa ocenom od 3 do 5 možete da iskoristite za popunjavanje CV-ja.

Konstantno se razvijajte

Ukoliko se na navedenom papiru nalazi samo par razvijenih veština, predlažemo da napustite svoju zonu komforta i da stremite ka tome da svakim danom steknete nova ili unapredite stara znanja. Recimo, ako je vaš stepen poznavanja engleskog na granici između A1 i A2, škola stranih jezika bi bila idealno rešenje za napredovanje. Isto tako, trebalo bi da se fokusirate i na ostale nedostatke, koje takođe možete ispisati na papiru. Kako biste znali koliko ste napredovali u odnosu na prethodni mesec, predlažemo da koristite već pomenutu metodu ocenjivanja.

Ako želite da budete uspešni u digitalnom poslovanju, morate da poradite na sebi.

Kako pronaći posao online bez kvalitetne biografije?

Radno iskustvo je najvažnija tačka u biografiji, tako da bi posebnu pažnju trebalo da posvetite tom segmentu. Navedite kompanije u kojima ste radili, period u kom ste bili zaposleni i nikako ne degradirajte ili ne povećavajte ono što ste radili. Vaša radna biografija je samo vaša i ne treba je se stideti. Stavite fokus na sve ostvarene rezultate, pohvale i odgovornosti koje ste imali na prethodnim poslovnim pozicijama, te svakako navedite i najrazvijenije veštine. Ukoliko nemate bogato radno iskustvo, predlažemo da navedete radne navike, volonterske radove, prakse i najvažnije – profesionalne ciljeve.

Važno: Pod pretpostavkom da će konkurencija na konkursima biti ogromna, predlažemo da angažujete profesionalca koji će vam sastaviti kvalitetnu biografiju. Smatrajte to ulaganjem koje će se isplatiti na duže staze.

Instalirajte LinkedIn

Društvena mreža LinkedIn je nastala u cilju povezivanja poslodavaca i nezaposlenih – tako da ćete instaliranjem aplikacije biti korak bliže novoj radnoj poziciji. Pravljenjem naloga popunjavaćete „formulara” o svojim veštinama i interesovanjima, ujedno ćete moći da se povežete i sa drugim korisnicima (recimo, saradnicima iz prošle firme). Kada završite sa kreiranjem profila, aplikacija će vam nuditi pogodna radna mesta za koja ćete odmah moći da konkurišete. 

Bavite se frilensingom

Još jedna od platformi na kojoj možete da pronađete posao online su i popularni frilens sajtovi. Princip po kom funkcionišu je sličan LinkedIn-u, jer u svega par klikova možete da kreirate nalog i krenete u potragu za poslom. Međutim, treba biti svestan da (skoro) svi poslodavaci nude one-time job, te da se je nemerljivo teško naći stalno zaposlenje. Zato će biti bolje da sami kreirate oglas, te eventualno platite reklame kako biste „iskakali u feed” većini korisnika. Bilo kako bilo, frilens sajtovi mogu biti sasvim korektna privremena opcija.

Nudite se poslodavcima

Savet koji će vam verovatno promeniti pogled na online biznis jeste taj da se treba konsantno nuditi poslodavcima. Iskoristite svoj biznis email i javljajte se svim renomiranim firmama kako biste im ponudili svoje usluge. Ozbiljne organizacije će vam, bez obzira na zainteresovanost, odgovoriti na ponudu, a vi se nikako ne ustručavajte da se javite i drugim kompanijama. Neki navode da je potrebno i na desetine mejlova kako biste došli do radne pozicije. Ne plašite se negativnog odgovora, već hladne glave nastavite potragu i nikako ne odustajte od svojih želja!



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS