Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako da izračunate da li ste gojazni? - | K-013 Portal

Kako da izračunate da li ste gojazni?

gojaznost, kako izracunati kojaznost, bmi

Više od polovine stanovništva biće gojazno do 2035. godine objavio je BBC.


Gojaznost više nije problem samo u zemljama sa visokim dohotkom, već je veliki porast gojaznih i u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.
 
U Americi su dve od pet osoba gojazne, a smrtnost od bolesti srca su na prvom mestu. Tako je 697.000 ljudi umrlo od kardiovaskularnih oboljenja 2020. godine.
 
Kako izračunati da li je neko gojazan?
 
Prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine nastaje hronična bolest gojaznost. Ako je telesna težina veća od deset odsto idealne težine, osoba se smatra gojaznom.
 
Još bolje je izračunati indeks telesne mase i to tako da se telesna masa izražena u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima. Na primer, ako je neko težak 70 kilograma, a visok 1,70 metara treba da se podeli 70 sa 2,89 (1,7 puta 1,7 = 2,89) i dobiće se indeks telesne mase 24,22.
 
Ako je broj telesne mase od 18,5 do 24,9 osoba ima zdrav raspon telesne težine; od 25 do 29,9 težina je prekomerna, a od 30 i više osoba se smatra gojaznom. Ako je indeks telesne mase ispod 18,5 smatra se premalim i takođe
može izazvati zdravstveni problem.
 
Obim struka takođe može ukazati na prekomernu težinu. Kod žena obim struka ne bi trebalo da prelazi 80, a kod muškaraca 94 centimetra.
 
Benefiti vežbanja ostaju iako se prestane sa tim
 
Najnovija studija sprovedena u Sjedinjenim Državama u kojoj su istraživači analizirali 124 klinička ispitivanja sa preko 50.000 učesnika ukazala je da su ispitanici koji su skinuli kilograme smanjili rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa dva. Još važniji pokazatelj studije bilo je to što su benefiti vežbanja ostali i duži niz godina nakon treninga čak iako su neki ispitanici vratili određen broj kilograma. Sistolni krvni pritisak je bio bolji za 1,5 poena godinu dana nakon vežbanja,
a 0,4 poena pet godina kasnije. Indikator šećera je opao sa gubitkom težine i rastao sa ponovnim debljanjem, ali je bio bolji u odnosu na grupu ispitanika koji nisu vežbali i nakon godinu i nakon pet godina od vežbanja navodi se u studiji
objavljenoj u naučnom časopisu "Circulation" iz marta 2023. godine.
 
Dakle, fizička aktivnost i zdrava ishrana siguran su lek protiv gojaznosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS