Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Saveti za bezbedan prelazak granice tokom letnjeg odmora - | K-013 Portal

Saveti za bezbedan prelazak granice tokom letnjeg odmora

granica, putovanje, Uprava carina, propisi, letnja sezona, prelazak granice, prenos novca, lični prtljag, duvanski proizvodi, alkohol, hrana, lekovi, nakit, dragocenosti

Letnja turistička sezona je započela, a Uprava carina podseća građane na pravila za prelazak granice. Carinske službe rade punim kapacitetom kako bi olakšale putovanja, a preporučuje se praćenje stanja na graničnim prelazima putem mobilnih aplikacija.

Takođe, putnici trebaju biti upoznati sa propisima kako bi izbegli neprijatnosti. Prenos novca i ličnog prtljaga, kao i ograničenja za duvanske proizvode, alkohol, hranu, lekove i nakit, su detaljno objašnjeni. Po povratku, važno je znati pravila za unošenje kupljene robe. Za detaljnije informacije, putnici se savetuju da posete sajt Uprave carina i provere propise zemlje u koju putuju.

Uprava carina takođe savetuje građane da se informišu o propisima carinskih administracija zemalja u koje putuju, jer se propisi mogu razlikovati. Detaljne informacije o dozvoljenim količinama i vrstama robe za prelazak granice mogu se pronaći u brošuri "Vodič za putnike", koja je dostupna u elektronskom obliku na sajtu Uprave carina.

Kada je reč o unosu novca, putnici mogu slobodno uneti novac u Srbiju, ali treba imati na umu da je prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra (u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti) obavezan da se prijavi. To znači da putnici koji nose više od 10.000 evra trebaju prijaviti taj iznos prilikom ulaska i izlaska iz zemlje i popuniti odgovarajući Obrazac. Ovo pravilo se odnosi na svakog putnika, uključujući i maloletnu decu.

Kada je u pitanju lični prtljag, on se sastoji od svih predmeta koje putnik nosi sa sobom i koristi tokom putovanja, kao što su odeća, obuća, sportska oprema, tehnički uređaji i slično. Za vrednije predmete ili uređaje, preporučuje se popunjavanje Obrazca o privremenom izvozu kako bi se moglo dokazati da su ti predmeti prethodno izneti iz zemlje i izbeći plaćanje uvoznih dažbina.

Važno je napomenuti da postoji određena ograničenja za akciznu robu koja se može nalaziti u ličnom prtljagu. Kada je reč o duvanskim proizvodima, putnici mogu uneti sledeće količine: 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara (tompusa) ili kombinaciju navedenih proizvoda u manjim količinama.

Što se tiče alkohola, putnici mogu uneti 1 litar žestokog pića i 1 litar vina u svom prtljagu.

Što se hrane tiče, putnici mogu uneti razumnu količinu hrane koja im je potrebna tokom putovanja, kao što su sendviči, grickalice, voda, sokovi i sl. Takođe, mogu poneti fabrički upakovane namirnice namenjene ličnim potrebama. Međutim, treba imati na umu da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima, a količina takve hrane ne sme prelaziti 1 kilogram.

Što se tiče lekova, putnici mogu uneti lekove koji su im potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimce koje vode sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju u trajanju do 15 dana. Međutim, ako se koriste lekovi koji sadrže psihoaktivne supstance, za unos preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta, potrebno je imati zvanično mišljenje lekara.

Što se tiče nakita i dragocenosti, preporučuje se da putnici prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom kako bi izbegli neprijatnosti i rizike da im budu privremeno ili trajno oduzeti. Ovo se odnosi na lični nakit koji se nosi na sebi ili u prtljagu, kao i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Kada se putnici vrate u zemlju, mogu uneti robu koju su kupili u inostranstvu bez plaćanja dažbina, pod uslovom da vrednost te robe ne prelazi 100 evra. U slučaju da je vrednost robe veća od navedenog iznosa, ali ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, putnici trebaju prijaviti tu robu na graničnom prelazu kako bi mogla biti ocarinjena po povlašćenoj stopi. U tom slučaju, na carinsku osnovicu se zaračunava carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20%.

Uprava carina savetuje putnike da se detaljnije informišu o propisima i ograničenjima prilikom prelaska granice kako bi izbegli moguće neugodnosti. Važno je da putnici prate ažurirane informacije na sajtu Uprave carina i sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju kako bi bili dobro pripremljeni za putovanje i prelazak granice.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS