Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Virgin Galactic ponovo šalje turiste u svemir, kupili su karte još 2005. godine - | K-013 Portal

Virgin Galactic ponovo šalje turiste u svemir, kupili su karte još 2005. godine

virgin galactic, putovanje u svemir

Kompanija Virgin Galactic se priprema za svoju narednu komercijalnu ekspediciju svemirskog turizma, koja je zakazana za 8. septembar.

Reč je o letu u svemir pod nazivom Galactic 03, koji zapravo predstavlja Virginovu ukupno osmu misiju i treći komercijalni let u svemir. Posada će otputovati u suborbitalni svemir nakon što poleti iz svemirske luke Amerika u Novom Meksiku.

 
Ovo je još jedan važan korak napred u ambicijama Virgin Group-e osnivača sir Ričarda Bransona da učini letove u svemir pristupačnijim, međutim, u doglednoj budućnosti će u njima moći da uživaju samo najbogatiji s obzirom na visoku cenu karata.
 
Virgin Galactic nije objavio imena putnika, ali poznato je da oni na let u svemir čekaju dugo. Džon Gudvin, putnik s prethodnog leta, čekao je na poziv duže od deset godina. Prvi komercijalni Virginov let u svemir poslužio je kao trening misija za Italijanske svemirske snage, dok su dva putnika misije Galactic 02 osvojila karte u nagradnom izvlačenju.
 
Gudvin je tako bio prvi putnik koji je platio kartu, a misiju Galactic 03 će činiti prva posada čiji su svi članovi platili karte za let u svemir.
 
Iz Virgina je saopšteno da su upravo ovi putnici svojim novčanim sredstvima omogućili "ostvarenje sna" da komercijalni letovi u svemir postanu stvarnost. Neki od njih su svoje karte kupili još 2005. godine.

 
Virgin namerava da obavlja komercijalne letove u svemir svakog meseca. Prvi je obavljen 10. avgusta, dok je drugi na rasporedu 8. septembra. Putnici će iskusiti bestežinsko stanje u trajanju od nekoliko minuta pre nego VSS Uniti sleti na pistu. Ovaj svemirski avion do visine od 15.000 metara nosi avion VMS Eve, koji ga potom ispušta. Nakon toga se aktivira raketni motor aviona VSS Unity, čime se nastavlja let pilota i putnika do ivice svemira. Celo iskustvo traje oko sat vremena, uključujući poletanje s piste, let i sletanje.
 
Virgin prodaje karte po ceni od 450.000 dolara.
 
Kompanija Blue Origin, čiji je vlasnik milijarder Džef Bezos, šalje turiste u suborbitalni svemir koristeći raketu New Shepard s vertikalnim poletanjem. Ipak, raketa je prizemljena zbog anomalije koja se dogodila tokom naučne misije bez posade prošle godine. Direktor Blue Origina, Bob Smit, rekao je da će New Shepard poleteti do ivice svemira za nekoliko nedelja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS