Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Panađur u Debeljači – tradicija duga vek i po - | K-013 Portal

Panađur u Debeljači – tradicija duga vek i po

pindjur, debeljaca, kako se pravi pindjur

U južnobanatskom selu očekuju veliku posetu i nekoliko stotina izlagača robe široke potrošnje, povrtarskih i zanatskih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije – po sistemu „od igle do traktora”.

Sve je spremno, kažu u Javnom komunalnom preduzeću „4. oktobar”, ali i ovdašnjim ustanovama kulture, za najveću pijacu na otvorenom u južnom Banatu ove godine– vašar u Debeljači. Vek i po se nanizalo otkako narod iz opštine Kovačica, regiona i odalje, redovno dolazi na 12 hektara utrine oboda sela, da razgleda, trguje, pa i da se zabavi. 

Organizator očekuje veliku posetu, nekoliko stotina izlagača robe široke potrošnje, povrtarskih i zanatskih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije, po sistemu „od igle do traktora”. Da ponude šta je rodilo, da se ispričaju i oslušnu nestabilno agrarno tržište… Ovog avgusta sve će biti u posebno svečarskom tonu kako i dolikuje dugom održavanju ove manifestacije.

„Očekujemo kao i uvek dobar odziv, kako izlagača tako i po posetilaca iz svih krajeva Srbije. Vašar ume da bude slabije posećen kada je loše vreme, ali će nam prema prognozama i to prilike ovoga puta ići naruku. Mi sa svoje strane smo pripremili prostor na vašarištu da primi nekoliko desetina hiljada ljudi. Ova godina je za celu Debeljaču posebno svečana, jer očekujemo goste i zvanice iz Pokrajine, naše Opštine, Beograda, a sve koji dođu 25. avgusta, očekuje i bogat kulturno-umetnički program kojim će biti uveličano obeležavanje izuzetnog jubileja, 150 godina od kada je ovde održan prvi vašar”, kaže direktor lokalnog komunalca, Laslo Jover.

Iz tog vremena čuvaju se u ovdašnjem muzeju podaci da su se 1872. godine sudija Tot Samuel i Mezo Ištvan odavde zaputili u Beč da od Franca Jozefa zatraže dozvolu kako bi Debeljača mogla da organizuje vašar. Godinu kasnije stiže odobrenje na tri jezika, nakon čega je odvojen plac na kraj sela, a vašarska svetkovina podeljena na više tematskih dana. Četvrtkom se prodavalo svinjama i ovcama, u petak krupnom stokom, raznom robom i hranom, a subota je bila najvažnija za trgovce koji su dolazili čak iz Italije, Grčke, Francuske, Češke, Poljske i Belgije, čak i na kamilama! Nedelja je bila ostavljena za okupljanje mladeži, momci su devojkama poklanjali medenjake sa ogledalcem i zajedno se vozili na vrteškama.

Čuveni panađur u Debeljači je u redu poznatijih u Vojvodini, poput onih u Rumi, Žablju, Bašaidu. Svojevremeno je između Reformatske mađarske i srpske Pravoslavne crkve u centru sela, gde je sada park, „tresao” i devet puta godišnje, da bi u novije vreme postao jednodnevno privredno okupljanje, u sva četiri godišnja doba. Verni su mu i trgovci i kupci, jer se jednodnevni promet ovde i dalje se isplati,, uz blagu korekciju cena, roba se brže prodaje, a plaća se gotovinom. Zato je ova važna društveno-ekonomska, pa i kulturna institucija ovog dela sveta, uprkos izazovima vremena, optala vek i po, sve do danas. U „radnu biografiju” beleži i da je u vreme korone izašla iz ustaljenog kalendara, a već se zna i termin narednog izdanja – biće to 11. novembra ove godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS