Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Servisiranje auto-klime: Kako sami da dijagnostikujete i rešite problem - | K-013 Portal

Servisiranje auto-klime: Kako sami da dijagnostikujete i rešite problem

servisiranje auto-klime, automobili, dijagnostika, srbija

Sistem klimatizacije u vašem automobilu je vitalna karakteristika, koja vam pruža olakšanje od vrućine i nelagodnosti.

Međutim, ponekad se mogu pojaviti neki problemi koje ćete možda morati da popravite. Na sreću, postoji nekoliko načina za rešavanje ovog problema.

Jedan je dopuniti sistem pomoću kompleta za punjenje naizmeničnom strujom "uradi sam". Drugi je da posetite profesionalnog mehaničara da to uradi.

Proverite nivo rashladnog sredstva

Rashladno sredstvo je hemikalija koja se koristi u sistemu klimatizacije, koja pretvara topli i hladni vazduh u prijatniju atmosferu. Ovaj proces se odvija kroz sistem zatvorene petlje, i to je jedan od najvažnijih delova klima uređaja u vašem automobilu. Rashladno sredstvo se može kupiti u vašoj lokalnoj prodavnici auto delova i obično je R-12 ili R-134A. Oba su jedinjenja koja oštećuju ozonski omotač, ali većina modernih automobila koristi rashladno sredstvo R-134A. Važno je da proverite nivo rashladnog sredstva u jedinici naizmenične struje vašeg automobila kada imate problema sa njenim performansama hlađenja. Nizak nivo rashladnog sredstva može prouzrokovati smanjen protok rashladne tečnosti, brzi ciklus kvačila kompresora ili nikakvo hlađenje.

Ako primetite bilo koji od ovih problema, vreme je da servisirate AC jedinicu u svom Ks5 i vratite pravilan rad. Međutim, pre nego što dodate rashladno sredstvo, uverite se da osigurači, kaiševi i druge komponente vašeg automobila ispravno funkcionišu. Za početak, potrebno je da locirate priključke niskog i visokog pritiska na vašem sistemu klimatizacije. Ovi priključci se često nalaze u blizini kompresora. Može ih biti teško pronaći, pa bi trebalo da konsultujete uputstvo za upotrebu za konkretna uputstva.

Kada pronađete odgovarajući priključak, pričvrstite manometar na otvor i prilagodite točkove u skladu sa tim. Želećete da posmatrate očitavanja pritiska kada je klima-uređaj vašeg automobila uključen. Iako će svaki sistem klimatizacije varirati, trebalo bi da vidite visoke bočne pritiske od oko 20 psi i niske bočne pritiske od oko 40 psi. Ako su gornja i niska strana niže od ovih, onda će vaš sistem morati da se dopuni.

Kada punite klima uređaj, pazite da ne prepunite sistem jer to može da ga ošteti i da eksplodira kompresor. Takođe je važno proveriti temperaturu rashladnog sredstva pre nego što dodate još rashladnog sredstva, jer se može promeniti u zavisnosti od vremena napolju. Takođe je od vitalnog značaja da proverite pritisak rashladnog sredstva u sistemu vašeg auta pre nego što dodate još rashladnog sredstva jer će to uticati na njegovo funkcionisanje. Trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete merače pritiska u vašoj lokalnoj prodavnici auto delova.

Proverite kvačilo kompresora

Kvačilo kompresora klime je deo sistema za klimatizaciju vašeg automobila koji vam omogućava da uključite i isključite system klimatizacije. Bez ovog kvačila, vaš kompresor klime u automobilu neće raditi kako treba i mogli biste završiti u vrućem i neudobnom putovanju. Kvačilo vašeg klima uređaja je takođe važno za sprečavanje curenja rashladnog sredstva iz sistema vašeg automobila. Ako primetite bilo kakve znake curenja, vreme je da servisirate sistem.

Kvačilo se nalazi tačno ispred kompresora na vašem vozilu. Da biste to proverili, biće vam potrebno nekoliko alata. Prvo, moraćete da koristite multimetar da proverite napon i otpor kvačila. Ako kvačilo radi, videćete da 12 do 14 volti dolazi iz žice spojene na njega. Drugi način da proverite AC kvačilo je da ga ručno uključite. To možete učiniti tako što ćete spojiti kratkospojnik sa akumulatora na žicu kvačila. Ako kvačilo ne radi, moraćete da ga zamenite.

Trebalo bi da znate da li se kvačilo uključuje tako što čujete klik ili škripu kada uključite klima uređaj. Ako se kvačilo ne uključi, možete pozvati stručnjaka da vam pomogne. Kvačilo kompresora može se vrlo brzo pokvariti, posebno ako vozite teško i ne održavate svoje vozilo u dobrom stanju. Međutim, može trajati i dugo vremena. Prosečan životni vek kvačila kompresora je 10 do 12 godina, ali se može pokvariti i ranije od toga. Ne možete sa sigurnošću znati da li vam je kvačilo pokvareno dok ga ne proveri mehaničar.

Obično kompresor i kvačilo rade zajedno da pumpaju rashladno sredstvo. Ako se oba pokvare, to može prouzrokovati ozbiljno oštećenje vašeg sistema hlađenja I grejanja. Pored oštećenja, neispravno kvačilo takođe može prouzrokovati curenje tečnosti iz prednje zaptivke na vašem kompresoru. Ovo nije uobičajeno, ali se dešava povremeno. Da bi se to sprečilo, vaše AC kvačilo koristi termalni osigurač. Ovaj osigurač će se otvoriti ako premaši postavljenu vrednost. Podešavanje je obično 187 stepeni C motora.

Proverite isparivač

Isparivač je jedan od najvažnijih delova auto-klime. To je zato što pomaže da se rashladno sredstvo iz tečnog stanja pretvori u gasovito stanje tako da može da ohladi vazduh u vašem vozilu. Sastoji se od dve komponente: jezgra i namotaja. Isparivač radi sa rashladnim sredstvom da apsorbuje toplotu iz vazduha koju usisava u svoje zavojnice, a zatim pusti hladan vazduh da izađe.

Morate često da proveravate isparivač da li ima bilo kakvih znakova da ne radi ispravno ili da je oštećen. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, vreme je da popravite ili zamenite klima uređaj u vašem automobilu. Curenje iz isparivača može biti uzrokovano nekoliko različitih stvari, uključujući koroziju, loš usis vazduha ili prljav filter kabine. Sve ovo se može sprečiti redovnim održavanjem sistema za klimatizaciju vašeg automobila.

Ako vaš isparivač curi, morate ga odmah zameniti. To je zato što curenje može prouzrokovati da isparivač izgubi svoju efikasnost. Curenje takođe može smanjiti pritisak unutar isparivača, što će dovesti do njegovog kvara. Zbog toga je važno da profesionalni tehničar proveri curenje u sistemu i po potrebi ih zameni.

Drugi način da proverite da li isparivač curi je korišćenje kompleta za testiranje rashladnog sredstva. Ovi kompleti vam mogu pomoći da identifikujete da li postoji curenje u vašem sistemu, a dostupni su u mnogim autoservisima. Ovaj komplet uključuje konzervu rashladnog sredstva koja sadrži boju za otkrivanje curenja. Pričvrstite plavo crevo na port niskog pritiska, a crveno crevo na port visokog pritiska na vašem sistemu naizmenične struje.

Pokrenite sistem naizmenične struje na najnižoj postavci 15 minuta i pratite izlazne pritiske. Ako su vrednosti značajno manje, onda možda imate curenje. Isparivač koji curi može učiniti vašu vožnju neprijatnom i može uticati na vašu udobnost i bezbednost tokom vožnje. To takođe može dovesti do čudnog mirisa i gubitka kontrole temperature vazduha u vašem vozilu. Ako naiđete na bilo koji od ovih problema, pozovite lokalnog stručnjaka za auto-klimu da dijagnostikuje problem i popravi ga.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS