Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ključna pitanja: Koliko klima zaista utiče na potrošnju goriva? - | K-013 Portal

Ključna pitanja: Koliko klima zaista utiče na potrošnju goriva?

klima u automobilu, potrošnja goriva, uticaj klime na gorivo, efikasnost klime, saveti za korišćenje klime, tehnologija klimatizacije, studija o klimi i gorivu

Vožnja automobila tokom leta može biti veoma neprijatna ako nemate klima uređaj. Svi znamo da je korišćenje klime mnogo udobnije, ali isto tako znamo da to dovodi do veće potrošnje goriva.

Međutim, dobre vesti su da se savremeni sistemi klimatizacije postepeno poboljšavaju kako bi smanjili uticaj na potrošnju goriva, što u konačnici smanjuje i troškove, prema izveštaju N1 Slovenija.

Nemački automobilski klub (ADAC) sproveo je studiju kako bi utvrdio koliko upotreba klima uređaja u automobilu zaista utiče na potrošnju goriva.

Rezultati analize pokazuju da se potrošnja goriva u proseku povećava za 10 do 15 procenata. Ipak, važno je napomenuti da ova cifra zavisi i od uslova vožnje.

U gradskim uslovima, na primer, potrošnja goriva raste za oko 20 procenata. Na auto-putu, pri prosečnoj brzini od 100 kilometara na sat, povećanje potrošnje iznosi oko šest procenata. Najveća potrošnja se javlja kada je automobil parkiran, a klima uređaj je uključen - tada se potrošnja može povećati čak i do 70 procenata.

Hrvatski autoklub (HAK) takođe navodi da korišćenje automatskog klima uređaja umesto ručnog podešavanja temperature i snage izduvavanja može smanjiti uticaj na potrošnju goriva.

Savremene tehnologije u automobilskoj industriji rade na tome da poboljšaju efikasnost klima uređaja i smanje njihov uticaj na potrošnju goriva. Uz sve veći fokus na održivost i zaštitu životne sredine, proizvođači automobila ulažu napore kako bi stvorili inovativne sisteme koji pružaju udobnost vozačima, ali istovremeno smanjuju negativne uticaje na gorivo i životnu sredinu.

Dakle, iako klima uređaj može uticati na potrošnju goriva, postoji nekoliko načina da se smanji taj uticaj. Udobnost tokom vožnje tokom vrućih letnjih dana svakako ima svoju vrednost, ali je takođe važno biti svestan i ekoloških aspekata i pokušati koristiti klimu na odgovoran način.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS