Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako nadoknaditi štetu od pada drveta na automobil? - | K-013 Portal

Kako nadoknaditi štetu od pada drveta na automobil?

steta na automobilu, drvo palo na automobl, osiguranje

Kiše i grad koji su ovog proleća padali u Srbiji će ostati zapamćeni kao uzrok velikih materijalnih šteta. Veliki broj oborenog drveća i odlomljenih grana usled obilnih padavina prouzrokovali su oštećenja na mnogim vozilima širom zemlje.

Oni kojima se ovo dogodilo mogu očekivati brzo nadoknađivanje štete ako im je vozilo osigurano kasko osiguranjem i ako je grana ili drvo koje je palo pod nadležnošću javnih komunalnih preduzeća koja održavaju zelenilo.

Međutim, ako je drvo na vozilo palo iz privatnog dvorišta, postizanje odštete postaje malo komplikovanije. U tom slučaju bi se obično u obzir morao izeti sudski postupak, gde je advokatska kancelarija od velikog značaja.

Ako se i vaše vozilo našlo "na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", želimo da vas podsetimo na načine i uslove pod kojima možete nadoknaditi pretrpljenu štetu.

Postupak za prijavu štete kod kasko osiguranja vozila

Najbolji scenario je kada je vozilo osigurano kasko polisom, jer je to najpovoljnija i najjednostavnija situacija. Ako je vaše vozilo kasko osigurano, možete direktno potražiti naknadu za štetu od osiguravajućeg društva kod kojeg ste osigurani.

Postupak je prilično jednostavan - za veće štete, treba pričekati policiju koja će obaviti uviđaj na licu mesta i sastaviti zapisnik. Ako je šteta manja, nije potrebno čekati policijsku patrolu, već je dovoljno otići u MUP i prijaviti slučaj.

Nakon toga, oštećena strana se obraća osiguravajućem društvu kod kojeg je vozilo kasko osigurano. Popunjava se obrazac za prijavu štete i prilaže se zapisnik od MUP-a. Procenitelj štete zatim donosi odluku o visini naknade za oštećenje na vozilu.

Međutim, ako vozilo nije osigurano kasko polisom, procedura za nadoknadu štete je nešto složenija. U tom slučaju, naknadu štete možete zatražiti samo ako je vozilo bilo parkirano na regularnom parkingu na javnoj površini.

Kako dobiti naknadu za oštećenje vozila od JKP-a?

Ako je drvo oštetilo vaše vozilo na javnom mestu, trebali biste potražiti naknadu odgovarajućeg javnog komunalnog preduzeća, kao što su JKP "Zelenilo" Pančevo ili JKP "Gradsko zelenilo Novi Sad".

Postupak zahteva da se oštećena osoba obrati nadležnom JKP-u i prijavi incident. JKP će poslati svoj tim na teren kako bi uklonio drvo ili grane sa vozila. Zatim će sastaviti zapisnik o šteti, koji će potpisati vođa tima i oštećena osoba na licu mesta.

Zapisnik o šteti i zahtev za odštetu treba lično predati Komisiji za procenu štete. Komisija za procenu štete će popuniti obrazac prijave štete na osnovu osiguranja od odgovornosti.

Oštećena osoba će biti upućena zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom u akcionarsko društvo za osiguranje, koje će zatim nadoknaditi štetu u skladu sa zakonskim rokom.

Podnošenje tužbe i sudski postupak za nadoknadu štete

Ako drvo koje je oštetilo vozilo pripada privatnom vlasniku, važno je da odmah pozovete policiju kako bi se sastavio zapisnik.

Na osnovu tog zapisnika, zahtev za nadoknadu štete se podnosi vlasniku imovine, a to obično uključuje podnošenje tužbe i vođenje sudskog postupka protiv osobe koja je vlasnik tog zemljišta.

Postupak započinje slanjem tužbe nadležnom sudu, a sudija zatim zakazuje ročište. Važno je znati da će vam u ovakvom slučaju biti potrebno samo jedno pojavljivanje na sudu, kako biste dali izjavu, dok se sam postupak obično završava nakon dva do tri ročišta.

Troškovi za pravnu pomoć u postupku naknade štete mogu se rešiti prema tarifi za nagrade i nadoknade advokata, tako da advokatske troškove ne morate da platite unapred.

Advokat će na kraju postupka naplatiti svoje troškove kao procenat iznosa naknade štete koji će biti dosuđen na sudu.

Reagujte na vreme u slučaju štete

Ako ste u mogućnosti, preporučljivo je da fotografišete mesto događaja i zabeležite lične podatke svedoka kako biste imali dokaze za postupak naknade štete pred sudom.

Takođe, da biste ostvarili pravo na naknadu štete, odmah nakon incidenta bi trebalo da potražite medicinsku pomoć, posebno ističući lekaru da je povreda uzrokovana padom drveta ili grane.

Važno je da lekar, prilikom pregleda, zabeleži okolnosti pod kojima se događaj desio, kao i da dokumentuje povrede koje ste zadobili i da te činjenice budu uključene u medicinski izveštaj jer će to biti od ključnog značaja za proces ostvarivanja vaših prava.

Na taj način će biti obezbeđeni svi neophodni dokazi koji će biti upotrebljeni tokom sudskog postupka.

Budući da vremenski uslovi nisu predvidivi, a kiše su vrlo moguće, apelujemo da bez obzira na to koliko je to teško, obratite pažnju na to gde parkirate svoj automobil i da, u slučaju eventualne štete, pravilno i na vreme reagujete.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS